Verloskundig Echocentrum Beverwijk Castricum

Medische Echo

Wat is een Echo nu Precies?

Echo is de afkorting van echoscopie. Bij een echoscopie worden geluidsgolven die niet hoorbaar zijn door je lichaam gestuurd met een soort microfoontje, een transducer. Deze geluidsgolven worden door je lichaam teruggekaatst en vervolgens omgezet naar beelden. Hierdoor kun jij je kindje al zien voordat het geboren is. 

Het kan voorkomen dat je verloskundige of gynaecoloog het nodig vindt om nog een extra echo te maken om een medische reden. Voor zo’n medische echo kun je bij EMK terecht.

Een Medische Echo Laten Maken

Wat is nou precies een medische echo? De naam zegt het al een beetje. Een medische echo wordt om een medische reden gemaakt. Bijvoorbeeld om te kijken of je baby nog wel goed ligt of wel goed groeit. Tijdens het maken van deze echo wordt er door de echoscopist extra gelet op mogelijke afwijkingen. We luisteren ook naar de hartslag van jouw kindje. Je mag zelf meekijken op het scherm. 

Er zijn twee manieren waarop een medische echo kan plaatsvinden. Inwendig (vaginaal) of uitwendig (via de buikwand). In het begin van de zwangerschap wordt vaak gekozen voor een inwendige echo, na drie maanden zwangerschap vaak voor uitwendige echo. Aan het einde van het onderzoek mag je wat foto’s mee naar huis nemen. 

Let op: kom zoveel mogelijk met een gevulde blaas naar het onderzoek! Het liefst hebben we dat je blaas redelijk gevuld is, soms ligt het kindje dan gunstiger omdat het minder ver naar beneden kan zakken. Vaak kunnen er met een gevulde blaas betere beelden gemaakt worden. Naast de onderzoekskamer is een toilet aanwezig. Als tijdens de echo blijkt dat een gevulde blaas niet nodig was voor de beste beeldvorming mag je tussendoor gaan plassen.

Medische Echo’s bij EMK

Het EMK biedt verschillende medische echo’s aan:

Hoe zit het met Kosten en Vergoedingen?

Je krijg je tijdens je zwangerschap twee keer de kans om al even naar je kindje te kijken door middel van een echoscopie. Je zorgverzekering dekt namelijk standaard twee echo’s tijdens een zwangerschap. Dit zijn de termijnecho bij 10 weken en de 20 weken echo. Vanaf 1 september 2021 is hier de 13 weken echo/ETSEO aan toegevoegd in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Dit zal in eerste instantie zijn voor een periode van 4 jaar. Wanneer je wordt doorverwezen door je verloskundige of gynaecoloog voor een medische echo dan wordt dit ook vergoed door je zorgverzekeraar.

Een Medische Echo Laten Maken?

Eén van onze professionele echoscopistes ontvangt je graag in onze rustige echoruimtes. Klik op de knop hieronder om een afspraak te maken: