Verloskundig Echocentrum Beverwijk Castricum

13 Wekenecho

13 Weken-echo (ETSEO)

Het doel van de 13 wekenecho/ETSEO is om in een vroeg stadium van de zwangerschap te onderzoeken of het ongeboren kind lichamelijke afwijkingen heeft. Ernstige afwijkingen – zoals een open schedel of een groot defect in de buikwand – kunnen mogelijk vroeg in de zwangerschap worden ontdekt. De 13 weken echo maakt op dit moment deel uit van een wetenschappelijk onderzoek (IMITAS studie), het is niet mogelijk om voor de echo te kiezen zonder dat je data mee doet in het wetenschappelijk onderzoek. Je verloskundige informeert je over de 13 weken echo en de IMITAS studie op het spreekuur.

Het verschil tussen 13 weken echo/ETSEO en 20 weken echo/SEO

De 13 weken echo (ETSEO) en 20 weken echo (SEO) hebben hetzelfde doel. Ze vervangen elkaar niet, maar vullen elkaar aan. Hoewel je kindje rond 13 weken kleiner en minder ver ontwikkeld is dan rond 20 weken, zijn sommige (ernstige) afwijkingen al wel te zien. Als de echoscopiste een afwijking vermoedt, kun je er voor kiezen vroeg in in de zwangerschap eventueel vervolgonderzoek laten uitvoeren. Bij de 20 weken echo zijn veel structuren (zoals het hart) verder ontwikkeld. Daardoor kan de echoscopiste je kindje meer in detail onderzoeken. Indien er bij de 13 weken echo (ETSEO) vermoeden bestaat op een afwijking bij de baby of als er twijfel is over het beeld neemt je verloskundige contact met je op. Je krijgt dan de mogelijkheid om te kiezen voor vervolgonderzoek in het Amsterdam UMC (voormalig AMC), deze afspraak vindt binnen een week plaats.

Voor wie is de 13 wekenecho/ETSEO?

Jij (de zwangere) bepaalt zelf of je een 13 wekenecho/ETSEO laat uitvoeren. Om die keuze te kunnen maken, vraagt de verloskundige bij het eerste bezoek of de zwangere een counselingsgesprek wil. Zonder dit gesprek kan je niet deelnemen aan het onderzoek.

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden voor dit onderzoek gedaan kan worden:

  • Je moet je toestemming voor dit onderzoek geven en hiervoor tekenen, dit doe je tijdens het counselingsgesprek bij de verloskundige.
  • Het onderzoek kan alleen worden gedaan bij een zwangerschap vanaf 12 weken en 3 dagen tot 14 weken en 3 dagen. Heb je bijvoorbeeld een vakantie gepland in deze periode dan kan je niet deelnemen aan het onderzoek, er worden hierop geen uitzonderingen gemaakt.
  • Omdat dit onderzoek tijdens deze periode moet gebeuren kun je de afspraak voor de 13 wekenecho/ETSEO pas inplannen als je de termijnecho gehad hebt en je exacte zwangerschapsduur bepaald is. Bij het online boeken van deze afspraak vindt nog een controle plaats door onze assistentes of aan de juiste voorwaarden wordt voldaan.

Hoe zit het met Kosten en Vergoedingen?

De 13 wekenecho maakt deel uit van een wetenschappelijk onderzoek. De kosten voor dit onderzoek worden betaald door de overheid.

Meer informatie over de 13 wekenecho kunt u ook lezen op 13 wekenecho | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

Professionele medische echo’s in de regio Kennemerland? Maak direct een afspraak

Zowel voor medische echo’s als voor pretecho’s ben je van harte welkom bij Verloskundig Echocentrum Beverwijk Castricum. Je vindt ons in Beverwijk en Castricum. Eén van onze professionele echoscopisten ontvangt je graag in onze rustige echoruimte. Een afspraak maken doe je hier.