Verloskundig Echocentrum Beverwijk Castricum

20 Wekenecho/SEO

20 Wekenecho/sEO

De 20 wekenecho wordt ook wel het structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Deze echo is ervoor bedoeld om eventuele structurele (lichamelijke) afwijkingen op te sporen. Bij slechts 4% van de SEO’s wordt een structurele afwijking gevonden. We kijken onder andere naar of er sprake is van een open ruggetje of een open schedel.

Ook wordt er gekeken of er hartafwijkingen zijn en of je kindje goed groeit. Verder wordt er onderzocht of de placenta goed ligt en of er voldoende vruchtwater is. De uitslag van de 20 wekenecho krijg je direct na het onderzoek te horen. Als er onverhoopt toch een afwijking wordt gevonden word je door je verloskundige of gynaecoloog doorverwezen naar het ziekenhuis (Amsterdam UMC)  voor extra onderzoeken indien je dit wenst. Over het algemeen vindt de echo plaats iets vóór de 20 weken zwangerschap. De echo plannen we momenteel het liefst bij een zwangerschapstermijn van 19+0 tot 20+0 weken, wilt u hiermee rekening houden bij het inplannen van de afspraak?

Tijdens de 20 weken echo wordt er in detail naar je/jullie kind gekeken. Het kan zijn dat de echoscopiste tijdens een meting geconcentreerd is op het scherm. Zodra zij duidelijk heeft over de meting zal ze dit direct met jullie bespreken. 

Meer informatie over de “20” weken echo kunt u lezen op 20 wekenecho | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl) en op de website van RIVM.

Is het een jongen of een meisje?

Bij de 20 wekenecho kun je ook horen wat het geslacht van je kindje is. Wil je het geslacht nog niet weten geef dit dan aan voordat het onderzoek begint, anders verklapt de echoscopist misschien per ongeluk de verrassing.

Hoe zit het met Kosten en Vergoedingen?

De 20 wekenecho wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Wij declareren de kosten rechtstreeks bij hen.

    Professionele medische echo’s in regio Kennemerland? Maak direct een afspraak

    Zowel voor medische echo’s als voor pretecho’s ben je van harte welkom bij Verloskundig Echocentrum Beverwijk Castricum. Je vindt ons in Beverwijk en Castricum. Eén van onze professionele echoscopisten ontvangt je graag in onze rustige echoruimte. Een afspraak maken doe je hier.